Jump to content


Πώς δρούσαν οι μαφιόζοι που έδιναν διπλώματα οδήγησης σε αλλοδαπούς


DIGITAL

Recommended Posts

3313574.jpg

lamkt10.png

Το «μαύρο» για να γίνει, ήθελε ένα «γρήγορο» ώστε τα «σκυλιά» να είναι ικανοποιημένα. Αυτές ήταν μερικές από τις κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορούνται ότι μπροστά στα χιλιάδες ευρώ που έβαζαν στις τσέπες τους, δεν τους ενδιέφερε αν έδιναν διπλώματα οδήγησης σε «άτομα που -υπό κανονικές συνθήκες- θα αποτύγχαναν στις σχετικές εξετάσεις» όπως αναφέρει και το σχετικό δελτίο Τύπου της αστυνομίας.

«Μαύρο» αποκαλούσαν την όλη διαδικασία και «γρήγορο» τα δώρα που έκαναν στους επιόρκους υπαλλήλους της Περιφέρειας ενώ «σκυλιά» ονόμαζαν τους υποψήφιους οδηγούς.

Η zougla.gr παρουσιάζει τις μαφιόζικες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης η οποία αποτελείτο από τους πιο γνωστούς ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, διερμηνείς αλλά και στελέχη της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας. Από τον Μάρτιο του 2020 όταν ξεκίνησε η σπείρα την εγκληματική της δράση, τα μέλη της είχαν εντοπίσει κάποιους υπαλλήλους της Περιφέρειας που έδειχναν ότι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την απάτη τους. Να δίνουν δηλαδή σε υποψήφιους τις απαντήσεις στις γραπτές εξετάσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Όταν όμως κάποια στιγμή οι… «φύλακες» τους αντιλήφθηκαν άρχισαν να τους δίνουν μέχρι και 500 ευρώ για να κάνουν τα «στραβά μάτια». Ανάμεσά τους και ένας συνδικαλιστής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής.

Μια ανώτερη υπάλληλος όμως αποφάσισε να αντισταθεί και το «λάδωμα» να μην διαιωνίζεται. Τότε βρέθηκε αντιμέτωπη με μεθόδους μαφίας καθώς τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν δίστασαν να πυροβολήσουν το αυτοκίνητό της αλλά και να ετοιμάζουν ληστεία σε βάρος της θέλοντας να την τρομοκρατήσουν. Άλλωστε, τα λεφτά ήταν πολλά… «Συνολικά, υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, τα μέλη της οργάνωσης, πέτυχαν να χορηγήσουν με παράνομο τρόπο 340 άδειες ικανότητας οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, αποκομίζοντας όφελος ύψους 680.000 ευρώ» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Δημήτρης Δάβαλος, διοικητής Ασφάλειας Αττικής. Μάλιστα, από την έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων διαπίστωσαν ότι ένα από τα μέλη της σπείρας, με καταγωγή από το Πακιστάν, έστελνε τμηματικά χρήματα στη χώρα του και λίγο καιρό αργότερα θα τα έφερνε στην Ελλάδα όλα μαζί λέγοντας ότι προέρχονται από κάποια αγοραπωλησία στην πατρίδα του.  

Η σπείρα δρούσε όμως και στο στάδιο της πρακτικής εξέτασης «λαδώνοντας» τους υπαλλήλους που επέβλεπαν την οδήγηση των υποψηφίων οδηγών, πολλοί από τους οποίους δεν γνώριζαν ούτε λέξη στα ελληνικά. Παρόλα αυτά, ήταν έτοιμοι να κυκλοφορήσουν στους αθηναϊκούς δρόμους και… «όποιον πάρει ο χάρος» καθώς είχαν κριθεί ως… ικανοί με το ανάλογο αντίτιμο.

«Για την υπόθεση συνελήφθησαν 13 άτομα, μεταξύ των οποίων 8 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και 4 υπάλληλοι Περιφερειακής Ενότητας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Αθήνας. Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος 58 ακόμη ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου για παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά του, ψευδής βεβαίωση – νόθευση, παράβαση καθήκοντος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατοχή γνήσιων και πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και νομοθεσία περί όπλων» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος τους παρέπεμψε για να απολογηθούν την Δευτέρα στον ανακριτή. Μέχρι τότε κρατούνται, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση.


Πηγή:  Zougla

Link to comment
Share on other sites  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • DIGITAL

    1

Popular Days

Top Posters In This Topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...