Jump to content

Μυτιλήνη: «Καμπάνες» για το νταηλίκι σε βάρος δημοσιογράφου


Recommended Posts

3371178.jpg

lamkt10.png

Έξι χρόνια μετά το συμβάν, καταδικάστηκαν δυο Μυτιληνιοί με ακραία δράση, σε τέσσερις μήνες φυλάκισης ο καθένας για παράνομη βία σε βάρος δημοσιογράφου, με αφορμή την εκκένωση της πλατείας Σαπφούς από ομάδα διαμαρτυρόμενων Αφγανών αιτούντων άσυλο

Δύο Μυτιληνιοί γνωστοί στην τοπική κοινωνία για την ακραία δράση τους την περίοδο έντασης του προσφυγικού ζητήματος, καταδικάστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 4 Απριλίου από το μονομελές πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών ο καθένας για παράνομη βία κατά συναυτουργία. Άλλοι δυο αθωώθηκαν από την ίδια κατηγορία ενώ και οι τέσσερις απαλλάχτηκαν από την κατηγορία της διακεκριμένης διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων και βιαιοπραγιών κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση την εθνική ή την εθνοτική καταγωγή. 

Οι τέσσερις κατηγορούντο έπειτα από αυτεπάγγελτη δίωξη της Εισαγγελίας σε βάρος τους που προκλήθηκε από σχετικό δημοσίευμα στην πανελλαδική «Εφημερίδα των Συντακτών» και αναφορά από τις δημοσιογραφικές ενώσεις και επιτροπές δικαιωμάτων του ανθρώπου, στην Εισαγγελία. Συγκεκριμένα αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες αυτές για πράξεις βίας κατά παρισταμένης στα γεγονότα της πλατείας Σαπφούς το Νοέμβριο του 2017, δημοσιογράφου όταν η Αστυνομία εκκένωσε την πλατεία από ολιγάριθμη ομάδα Αφγανών αιτούντων άσυλο. Ομάδα πολιτών τότε υποκινηθείσα μέσω γνωστής διαδικτυακής ομάδας είχε κατέβει στην πλατεία για «να βοηθήσει» στην εκκένωση της.

Ας σημειωθεί ότι ο συντάκτης του ρεπορτάζ στο οποίο στηρίχθηκε η άσκηση της δίωξης δεν προσήλθε στη δίκη. Από την άλλη, ένας από τους καταδικασθέντες που εικονίζεται σε φωτογραφίες δήλωσε ότι τη μέρα των γεγονότων «ήταν στις ελιές» ενώ ο δεύτερος υποστήριξε πως απλά έπινε καφέ και αποχωρώντας «είπε σε φίλους του δημοσιογράφους να γράφουν αυτά που βλέπουν και όχι άλλα».

Οι δυο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Η υπόθεση εκδικάστηκε έξι χρόνια μετά ενώ να σημειωθεί ότι εκρεμούν και άλλες ανάλογες για επιθέσεις κατά δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, το Νοέμβριο του 2017 εν μέσω αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση της πλατείας Σαπφούς στη Μυτιλήνη από διαμαρτυρόμενους Αφγανούς αιτούντες άσυλο, στοιχεία ακραίων πολιτικών χώρων βρίσκονταν δίπλα στον αστυνομικό κλοιό φωνάζοντας συνθήματα όπως «πετάξτε τους στη θάλασσα». Διαπιστευμένη δημοσιογράφος που προσήλθε για να καλύψει τα γεγονότα προπηλακίστηκε από τους παραπάνω ενώ κάποιοι παρεμπόδισαν τη δουλειά της. Μάλιστα περαστικοί που είδαν τον συμβάν φώναξαν κατά των ενόχων, ενώ η ίδια φυγαδεύτηκε από εργαζόμενη της εφημερίδας «Νέο Εμπρός», στα γραφεία της εφημερίδας, δίπλα στην πλατεία Σαπφούς. Ανακοίνωση για το συμβάν είχε εκδώσει η τομεακή επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).

Τα περιστατικά βίας και παρεμπόδισης από την άσκηση της δουλειάς τους, κατά δημοσιογράφων συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα τον Μάιο του 2018 η Ένωση να κηρύσσει στάση εργασίας, ζητώντας να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία.


Πηγή:  stonisi

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • DIGITAL

    1

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...