Jump to content


Αιδηψός: το χρώμα των πηγών


miranta52

Recommended Posts

http://www.menunet.gr/images%20apodraseis/edipsos1.jpg

"Η Περιστοιχούσα φύσις αειθαλής και υπό πάσαν έποψιν ερασμία. Βουνοί πέριξ κατάφυτοι υπό σχίνων ενωδών και κοτίνων και δαφνών, ρίαξ παραρρέων και κελαρύζων και εις πολυπληθείς μικραίς καταρράκτας, ηχηέντως κατακυλιδρούμενος, άνωθεν δε και πέριξ κατασκεπόμενος πολλαχού υπό πλατάνων και περιφρουρούμενος υπο νηρίων... Πάντα ταύτα αφθόνω τη χειρί επιδαψιλευθέντα υπό της φύσεως τω παγκάλω της Αιδηψού τόπω....."

 

Ιστορική αναδρομή. .....ζήτησε τότε η Θεά Αθηνά από τον Ήφαιστο να φέρει στην επιφάνεια της γής νερά θερμά, νερά να ξεκουράζουν, νερά να γιατρεύουν, ώστε ο προστατευόμενός της Ηρακλής να έρχεται να λούζεται και να ξαποσταίνει μετά από κάθε άθλο.

Και ο Ήφαιστος δεν χάλασε το χατίρι της αγαπημένης του αδερφής. Χτύπησε με το θεϊκό σφυρί του τα έγκατα της γης και αμέσως ξεπήδησαν τα θερμά ιαματικά νερά στην ευλογημένη περιοχή της Αιδηψού. Ακολουθώντας τις προσταγές του δωδεκάθεου και του ημίθεου Ηρακλή, οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες γίνονται τακτικοί επισκέπτες της Αιδηψού και δέχονται με ευγνωμοσύνη τις ευεργετικές επιδράσεις των λούσεων στα αέναα ιαματικά νερά. Ο Αδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος και στρατηγός Σύλλας είναι λίγοι από αυτούς που άφησαν ιστορία στα δρώμενα της περιοχής.

Ο μύθος του Ηρακλή δεν μπόρεσε να προστατεύσει την Αιδηψό από την κυριαρχία των Τούρκων, οι οποίοι και την κατέστρεψαν. Της έδωσε όμως την δύναμη να ανασυγκροτηθεί και από τις αρχές του 20ου αιώνα να γίνει, με την συμβολή μεγαλοεπιχειρηματιών, το σημαντικότερο κέντρο εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού. Αλλάζοντας τελείως μορφή η Λουτρόπολη αποκτά χαρακτηριστική φήμη την Belle Epoque με επιφανείς επισκέπτες. Έδρα του Δήμου από το 1923 και με την ενεργή βοήθεια των προσφύγων της Μικράς Ασίας το 1922 γίνεται πλέον αναπτυξιακό κέντρο της Β.Εύβοιας στους τομείς της αλιείας, της γεωργίας και του εμπορίου. Στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής η κοσμοπολίτικη Αιδηψός στέκεται τυχερή από την άποψη σεβασμού ως προς την κτιριακή δομή της, μεταπολεμικά δε επανακτά την "αίγλη της" με την εισβολή χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

http://www.menunet.gr/images%20apodraseis/edipsos2.jpg

Λουτρά Αιδηψού. Η Λουτρόπολη της Αιδηψού, μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και τρεις από την Θεσσαλονίκη, έχει πολλά να δώσει στον επισκέπτη. Από τα αρχαία χρόνια είναι ο πιο καλός πρεσβευτής της Β.Εύβοιας στον κόσμο ολόκληρο. Είναι μέρος που διασκεδάζει, ηρεμεί και θεραπεύει. Όλη δε η ζωή των επισκεπτών χαρακτηρίζεται από φιλοξενία και από σωματική ξεκούραση που οδηγεί σε πνευματική διαύγεια.

 

 

http://www.menunet.gr/images%20apodraseis/edipsos3.jpg

Ιαματική Λουτροθεραπεία.Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28οC μέχρι 86oC. Το νερό των πηγών είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου. Οι δυνατότητές τους είναι πολύ μεγάλες και οι ιδιότητες τους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Έχουν παρατηρηθεί τα ευεργετικά τους αποτελέσματα σε ρευματολογικά και αρθριτικά νοσήματα, χρόνιες φλεγμονές, κινητικά νοσήματα, ημικρανίες και γυναικολογικές παθήσεις. Η Δημοτική πλαζ καλύπτει τις ανάγκες όλων όσων θέλουν να συνδυάσουν την λουτροθεραπεία με ιαματικές πηγές που αναβλύζουν και χύνονται στην θάλασσα με το ευεργετικό θαλασσινό νερό. Σύγχρονα υδροθεραπευτήρια παρέχουν θεραπεία αλλά και αναζωογόνηση (SPA). Όλα αυτά συντελούν στο να αποτελεί σήμερα η Αιδηψός την μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας και μια από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη.

 

 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

http://www.menunet.gr/images%20apodraseis/edipsos4.jpg

ΑΙΔΗΨΟΣ.Το χωριό της Αιδηψού ξεχωρίζει για την γραφικότητα και την νοικοκυροσύνη του, με τα όμορφα σπίτια τους και τους περιποιημένους κήπους. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πλατεία με τον αγέρωχο αιωνόβιο πλάτανό της και δίπλα δεσπόζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου με ιστορία 142 χρόνων.

Σε μικρή απόσταση μια παραδοσιακή βρύση που χαρίζει το πόσιμο δροσερό νερό της σε όλους τους περαστικούς. Πνεύμονας οξυγόνου της περιοχής το Άγιο Φως, ένας προστατευμένος πυκνόφυτος λόφος, που δίνει την ευκαιρία στον περιπατητή να απολαύσει την φυσική ομορφιά του Ελληνικού δάσους.

http://www.menunet.gr/images%20apodraseis/edipsos5.jpg

Ορεινό χωριό, χτισμένο στους πρόποδες του όρους "Τελέθριο" με θρύλους, πανηγύρια και γιορτές σμιλεμένα από ιστορία χιλιάδων ετών. Στην αρχαιότητα ήταν η πόλη που προμήθευε πορφύρες, για την βαφή βασιλικών ενδυμάτων. Σήμερα η περιοχή είναι κατάφυτη από ελαιόδεντρα και οπωροφόρα δέντρα. Το όμορφο τοπίο συμπληρώνει η όμορφη πλατεία στο κέντρο του χωριού με τα παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες, καθώς και η γραφικές αυλές πλημμυρισμένες από λουλούδια.

http://www.menunet.gr/images%20apodraseis/edipsos6.jpg

Η παραλία του Αγιοκάμπου με την κατάξανθη άμμο, τα αστραφτερά βότσαλα, την πεντακάθαρη θάλασσα με τα άφθονα ψάρια και θαλασσινά αποτελεί πλέον τόπο προορισμού για αξέχαστες διακοπές.

Είναι ο συνδετικός

κρίκος της Β.Εύβοιας με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα με την πορθμειακή γραμμή Γλύφας-Αγιόκαμπου.

http://www.menunet.gr/images%20apodraseis/edipsos7.jpg

Όμορφος οικισμός, με θέα στο στενό του Μαλιακού κόλπου, γεμάτος μνήμες από την προσφυγιά του '20 που μετά τον ξεριζωμό, αναζήτησε την δεύτερη πατρίδα στην Βόρεια Εύβοια και έδωσε νέα πνοή ζωής στον τόπο.

http://www.menunet.gr/images%20apodraseis/edipsos8.jpg

Χτισμένος σε μια χαράδρα του Τελέθριου μέσα σε πυκνή βλάστηση, με πανοραμική θέα της Αιδηψού και του κόλπου των Γιάλτρων. Οι κάτοικοι του είναι λιγοστοί, αλλά η μαγεία και η ποικιλία του φυσικού τοπίου είναι μοναδική.

http://www.menunet.gr/images%20apodraseis/edipsos9.jpg

Γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι της Αιδηψού που πήρε το όνομά του από το ναό του Ηλίου Απόλλωνα. Στο λιμάνι του υπάρχουν πολλές ψαρόβαρκες και καΐκια που προμηθεύουν τις ταβέρνες με φρέσκο ψάρι. Πεντακάθαρη θάλασσα με μικτά (ιαματικά-θαλασσινά) μπάνια χωρίς υγρασία. Ιδανικό μέρος για ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές.

http://www.menunet.gr/images%20apodraseis/edipsos10.jpg

Ονειρεμένη παραλία, με χρυσαφένια αμμουδιά, για όσους αγαπούν τον κόσμο και την ζωντάνια. Η αγάπη και το μεράκι των κατοίκων για την περιοχή τους έχει δημιουργήσει ένα αξιόλογο τουριστικό θέρετρο, με ψαροταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, μπαρ και ζαχαροπλαστεία με ειδυλλιακούς χώρους διαμονής.

http://www.menunet.gr/images%20apodraseis/edipsos11.jpg

 

Περιτριγυρισμένο από αμπελώνες το χωριό των Γιάλτρων, είναι χτισμένο σε μια πλαγιά, αγναντεύοντας ολόκληρο τον κόλπο τω Γιάλτρων, όπου βρίσκεται και οπερίφημος "Μύλος" ιδιοκτησίας της Έλσας Βεργή. Στην περιήγηση στα Γιάλτρα ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γευτεί το ονομαστό για την ποιότητα και την γεύση του ντόπιο κρασί, να θαυμάσει ανεπανάληπτες εικόνες φυσικής ομορφιάς και να συμμετάσχει σε λαϊκά πανηγύρια που διατηρούν μια μοναδική αυθεντικότητα.

Τα μπάνια των Γιάλτρων με τις δαντελωτές ακτές και τα γαλανά νερά τους προσφέρονται για αξέχαστες ειδυλλιακές διακοπές. Σ' αυτόν τον παραθαλάσσιο οικισμό μπορεί κανείς να γευτεί μια τεράστια ποικιλία από τους θησαυρούς που κρύβουν τα δίχτυα των ψαράδων, πίνοντας τσίπουρο ή ντόπιο καλό κρασί.

 

Link to comment
Share on other sites  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • miranta52

    1

Popular Days

Top Posters In This Topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...